Herenboeren soepkip wordt Hainanese Chicken Rice

Herenboeren soepkip wordt Hainanese Chicken Rice

Wij hebben drie jaar in Singapore gewoond. Als je daar geweest bent dan kan je vast meepraten over het heerlijke eten uit alle windstreken van het verre Oosten dat je daar kunt eten. Een van onze favoriete gerechten daar was Chicken Rice. Niet alleen wij vinden dat lekker, het is in heel Singapore een populair gerecht. Toen wij de mail kregen met de mededeling dat wij naast ons vleespakket ook een gratis soepkip mochten ophalen dacht ik heel even; een soepkip? Dat klinkt niet echt lekker. Wat kan je daar mee? Gelukkig dacht ik net op tijd aan de Chicken Rice en konden wij afgelopen zaterdag aan de slag.
4 van 3 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Bouilon

  • 1 soepkip
  • 2 cm gember gekneusd
  • 2 lente-uien
  • peper korrels
  • selderijblaadjes

Risotto stijl rijst

  • 3 eetlepels olie olijf-of pindaolie
  • 1 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepels gember fijn geraspte verse
  • 2 theelepels knoflook versgeraspte (of meer naar smaak)
  • 1 ui groot, in dunne repen gesneden
  • 2,5 kopjes rijst

Sausjes

  • olie
  • sesamolie
  • gember fijn geraspte verse
  • chillipepers vers
  • sojasaus bij voorkeur Kikkoman

Instructies
 

Bouilon

  • Spoel de kip eerst af met lauw water. Doe hem vervolgens in een pan water. Neem een niet te grote pan, hij moet er net inpassen en net onder water staan. Breng het water aan de kook.
  • Schuim het kookvocht af, herhaal dit totdat er bijna geen schuim meer te zien is. Voeg dan een stuk verse gember toe, nadat je deze eerst licht hebt gekneusd. Doe er ook het wit van een paar lente-uien bij. Je kunt er ook nog wat selderijblaadjes en of peperkorrels aan toevoegen.
  • Zet het vuur laag, doe een deksel half op de pan en laat alles 2-3 uur heel zachtjes pruttelen. Als je veel water hebt gebruik kan het lekker zijn om een bouillonblokje toe te voegen. Gebruik je geen bouillon blokje breng dan het geheel op smaak met een beetje zout.

Risotto stijl rijst

  • Neem een grote pan of wok waar een goed passende deksel op kan en verhit de olies. Voeg de gember, knoflook en ui toe en bak deze totdat ze zacht en goudgekleurd zijn.
  • Voeg de rijst toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg dan in drie stappen 5 kopjes van de kippenbouillon toe die je in stap 1 gemaakt hebt. Breng het geheel aan de kook, laat het zacht pruttelen totdat er gaten vallen in de rijst.
  • Zet dan de deksel op de pan en laat op een heel zacht vuur de rijst ongeveer 15 minuten koken.
  • Haal de deksel van de pan. De rijst heeft al het vocht opgenomen. Proef of de rijst gaar is. Zo niet voeg dan nog wat water toe en laat de rijst iets langer door koken.
  • Als de rijst gaar is, roer dan het geheel met een vork door tot een luchtig geheel.

Dip sausjes en opdienen

  • Haal terwijl de rijst kookt de kip uit de pan en snij deze in stukken. Leg de stukken kip op een bord. De resterende bouillon wordt in aparte soepkopjes erbij geserveerd.
  • Meng wat olie, sesamolie en fijn geraspte verse gember. Dit is het eerste dipsausje.
  • Meng wat verse chillipepers door Sojasaus (bij voorkeur Kikkoman). Dit is het tweede dipsausje.
  • Je eet de rijst met de kip, de dipsausjes en de bouillon.

Notities

  • Een lekker kopje jasmijn thee erbij of een koel IPA biertje; eet smakelijk!
  • Wij hadden nog bouillon over en hebben later in de week daar een heerlijke chinese noodle soep van gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept