Aardappelgratin met spruiten, appel en camembert

Een heerlijke, vullende maaltijd met veel producten van eigen boerderij.

Aardappelgratin met spruiten, appel en camembert

4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen

Ingrediƫnten
  

  • 5 aardappelen middelgroot
  • 200 gram spruiten
  • 1 appel middelgroot
  • 125 gram camembert
  • 150 ml slagroom
  • 200 ml melk halfvol
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel boter
  • 100 gram spek

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Zet een pan met water op.
  • Maak de aardappelen en de spruiten schoon.
  • Kook de aardappelen 10 minuten voor.
  • Voeg na 5 minuten de spruiten toe.
  • Snijd intussen de appel en de camembert in plakjes.
  • Wrijf een ovenschaal in met het teentje knoflook.
  • Vet de ovenschaal daarna in met de boter.
  • Giet de aardappelen en spruiten af.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes en leg die in de ovenschaal.
  • Stop de schijfjes appel tussen de aardappelschijfjes.
  • Snijd grotere spruiten eventueel in twee stukken.
  • Verdeel de spruiten over de aardappel en appel in de ovenschaal.
  • Verdeel de plakjes camembert over de schaal.
  • Meng de slagroom, melk, zout, peper en nootmuskaat.
  • Giet het geheel in de ovenschaal.
  • Bak gedurende 40 minuten.
  • Bak intussen de spekjes uit.
  • Haal de schaal uit de oven, verdeel de spekjes erover en serveer.

Notities

De spekjes zijn hier lekker bij, maar niet noodzakelijk. Heb je ze niet in huis, dan kun je ze gewoon weglaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept