Christmas pudding

Je kunt er een enkel product van de boerderij in kwijt… en het past helemaal bij kerstmis. Er zijn allerlei recepten in omloop; dit is een variant op een recept van Nigella Lawson.
Zij flambeert ‘m met wodka en serveert er een soort advocaatroom bij; ik zou er gewoon slagroom bij doen. Of niets.

Christmas pudding

Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 1 d 6 uur
Gang Dessert
Keuken Engels
Porties 12 Personen

Ingrediënten
  

  • 150 gram rozijnen gedroogd
  • 150 gram cranberries gedroogd
  • 150 gram pruimen gedroogd
  • 175 ml Pedro Ximénez
  • 100 gram bloem
  • 125 gram broodkruim
  • 150 gram boter
  • 150 gram basterdsuiker donker
  • 1 appel geraspt
  • 1 wortel geraspt
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/4 eetlepel kruidnagel gemalen
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 limoen geraspte schil

Instructies
 

  • Week het gedroogde fruit een nacht in de PX.
  • Meng de volgende dag alle ingrediënten.
  • Doe het mengsel in een puddingvorm of hittebestendige schaal.
  • Dek de schaal af met een beboterd stuk bakpapier en daar bovenop een stuk aluminiumfolie.
  • Maak het geheel dicht met een touwtje.
  • Verhit een laagje water in een pan.
  • Stoom de pudding hierboven in 4 à 5 uur gaar.
  • Bewaar de pudding tot kerstmis en warm hem dan op dezelfde manier op.

Notities

In plaats van PX kun je ook een ander soort drank gebruiken. Ik heb in het verleden vaak brandy gebruikt en dat werkte prima. Dit jaar wordt het pineau des charentes. Ook heb ik een idee van Heston Blumenthal uitgeprobeerd: er gaat een gekaramelliseerde sinaasappel in het midden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept