Rundvleessalade

Rundvleessalade

Dit recept kost behoorlijk wat voorbereidingstijd, maar je hebt dan een heerlijke frisse rundvleessalade. Bij voorkeur de dag ervoor maken, dan kan de smaak goed intrekken. Je kunt een hoop ingredienten van onze boerderij gebruiken: aardappel, wortel, erwtjes, appel, riblap
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 1 min
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg aardappel
  • 0,5 kg riblap
  • 2 ui
  • 5 augurken
  • 0,5 potje zilveruitjes klein, bv Kleintje Kesbeke
  • 2 appels
  • 0,5 winterwortel in blokjes gesneden
  • 1 handje erwtjes
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 100 ml rode port
  • 200 ml rode wijn
  • 1 teen knoflook
  • tijm
  • 200 ml mayonaise
  • 200 ml yoghurt
  • 1 bosje bieslook
  • worchestersaus
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Eerst gaan we het rundvlees stoven. Snijd de riblap in een paar grote stukken. Verhit boter/olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Voeg 1 in stukken gesneden ui en de knoflook toe. Voeg de port en rode wijn toe en verkruimel de 2 runderbouillon blokjes. Zorg dat het vlees onder staat, voeg zo nodig wat heet water toe.
  • Zorg dat het vocht tegen de kook aan komt en draai dan zachter. Het vocht moet net niet koken!
  • Laat het vlees stoven tot het zacht geworden is en bijna uit elkaar valt. Dit kan best 3-4 uur duren. Af en toe even controleren of het vocht niet kookt.
  • Als het vlees zacht is, dan uit de pan halen en laten afkoelen. Daarna kun je het met je vingers in losse draadjes uit elkaar wrijven. Eventuele vetstukjes eruit halen.
  • Aardappels schillen en in even grote stukken snijden. In een grote pan opzetten met water en eventueel zout.
  • Wortel in kleine blokjes snijden. In een pannetje met water opzetten.
  • Als de aardappelen bijna gaar zijn, alles in een vergiet gieten en laten uitdampen.
  • Vlak voordat de blokjes wortel gaar zijn, de erwtjes erbij, als het tenminste verse erwtjes zijn. Erwtjes uit een potje zijn al gaar 🙂
  • Als de wortelblokjes en erwtjes gaar zijn afgieten en laten afkoelen
  • Snijd de ui, de augurken en de appels in blokjes die even groot zijn als de wortel.
  • Snijd de aardappel in even grote blokjes, doe ze terug in de grote pan, voeg ui, augurk, wortel, ertwjes, appel en rundvleesdraadjes toe. Voeg ook een half potje uitgelekte kleine zilveruitjes toe.
  • Meng 200 ml mayonaise met 200 ml yoghurt. Voeg flink wat nat van de augurken toe, voeg een scheut worchestersaus toe (hoeveelheid naar smaak)
  • Knik de bieslook in klein stukjes en voeg toe, samen met zout en peper naar smaak. Klop alles goed door.
  • Giet de helft in de pan en zet het mengsel goed door.
  • Laat de pan een nacht staan, dit komt de smaak ten goede.
  • Voeg vlak voor gebruik de resterende mayonaise/yoghurt dressing toe en zet nog eens goed door. De rundvleessalade wordt nu lekker soepel.
  • Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept