Herenboeren bitterballen

Hartige Melde “balletjes”.
Geïnspireerd door een Grieks recept van Kikkererwt-balletjes (in traditioneel kenmerkende “platgeslagen” vorm!) Ook geïnspireerd door de veelheid op onze boerderij van het “onkruid” Melde, dat volop onze akkers bewoont tussen de sla, andijvie of tuinbonen en waar niet op onze velden? Als Herenboer stijgt je bloedspiegel want hier wil je liefst duurzaam iets eetbaars mee gaan bekokstoven. Vroeger werd dit als “boeren-spinazie” gewoon gegeten. Dus daar kan je meer mee, bijvoorbeeld: de Melde pesto en deze Melde Herenboeren Bitterballen. Beide hartige hapjes zijn met
welslagen beproefd op de 1e Corona-proof Buiten-Borrel laatst op onze eigen boerderij, ook nadat je een “Ommetje Eigen Boerderij” kon komen lopen.

Gebruik de jonge toppen van de plantjes ca 15-20 cm en nog zonder bloemen.

Melde

Herenboeren bitterballen

Hartige Melde “balletjes”. Geïnspireerd door een Grieks recept van Kikkererwt-balletjes (in traditioneel kenmerkende “platgeslagen” vorm!)
Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Amuse, Bijgerecht, Happas, Vegatarisch, Vegetarisch
Keuken Hollands
Porties 30 ballen

Ingrediënten
  

  • 250 gram melde gewassen en fijngesneden
  • 500 gram kruimige aardappel gekookte
  • 25 gram walnoten gemalen
  • 20 gram zonnebloempitten gemalen
  • 2 stuks rode ui gesnipperd
  • 20 takjes bieslook
  • 10 takjes krulpeterselie
  • 4 takjes munt alleen de blaadjes
  • 2 stuks eieren geklutst
  • 4 eetlepels paneermeel of “oud” droog brood geroosterd en verkruimeld
  • 1 snufje zout en peper
  • 1 dl zonnebloemolie of soortgelijk
  • 4 eetlepels bloem

Instructies
 

  • Aardappels koken en fijnprakken. Melde wassen en fijnsnijden, met slacentrifuge droog maken. Verse kruiden klein knippen. Noten en zonnebloempitten fijnhakken of malen.
  • Meng de geklutste eieren met de gesnipperde kruiden, noten, zonnebloempitten uien, aardappel en alle overige ingrediënten (behalve de olie en bloem) en voeg zout en peper toe naar gewenste smaak (of edelgistvlokken) Laat mengsel afkoelen in koelkast (30 minuten)
  • Doe olie in een lage bakpan en laat voldoende heet worden om te kunnen bakken (frituren kan ook).
  • Strooi bloem royaal op aanrecht of werkblad. Maak balletjes van het mengsel en duw ze daarna plat! (Naar Grieks traditioneel gebruik! En vooral praktisch in de bakpan!). Wentel ze door de bloem en zorg dat aan alle kanten bloem zit.
  • Bak de schijven in hete olie tot ze mooie bruine kleur en knapperig korstje hebben.

Notities

Serveer als voorgerecht (Griekse Meze) of hartig Borrelhapje: De Herenboeren Bitterbal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept