Herenboeren bitterballen

Herenboeren bitterballen

Hartige Melde “balletjes”.
Geïnspireerd door een Grieks recept van Kikkererwt-balletjes (in traditioneel kenmerkende “platgeslagen” vorm!) Ook geïnspireerd door de veelheid op onze boerderij van het “onkruid” Melde, dat volop onze akkers bewoont tussen de sla, andijvie of tuinbonen en waar niet op onze velden? Als Herenboer stijgt je bloedspiegel want hier wil je liefst duurzaam iets eetbaars mee gaan bekokstoven. Vroeger werd dit als “boeren-spinazie” gewoon gegeten. Dus daar kan je meer mee, bijvoorbeeld: de Melde pesto en deze Melde Herenboeren Bitterballen. Beide hartige hapjes zijn met
welslagen beproefd op de 1e Corona-proof Buiten-Borrel laatst op onze eigen boerderij, ook nadat je een “Ommetje Eigen Boerderij” kon komen lopen.

Gebruik de jonge toppen van de plantjes ca 15-20 cm en nog zonder bloemen.

Melde

Chakalaka met spitskool

Chakalaka met spitskool
Chakalaka is een pittige vegetarische Zuid-Afrikaanse groente schotel (street food). Voor vleeseters zou een chorizo erbij passen. Stukken gember zijn goed te bewaren in de deep-freeze. De bevroren gember is heel makkelijk te raspen.

Kleine pasta met raapstelen

Fregola is een pasta uit Sardinië van 2 à 3 mm doorsnede. Als vervanging kan je net zo goed risotto, couscous of kleine Turkse pasta gebruiken.

Perenchutney

Perenchutney

Een heerlijke perenchutney met uien, kaneelstokjes en kruidnagel. Ik heb verse gember gebruikt maar je kunt ook gemberpoeder gebruiken.


Venkeltaart met zalm

Venkeltaart met zalm
Venkel en vis gaan goed samen, zo ook in deze taart waar zalm op de bodem ligt. Overgenomen (en goedgekeurd!) van www.venkel.nl.