Wat zullen we er vandaag eens mee maken?

De oogst van Herenboeren bevat vaak een aantal weken achter elkaar dezelfde groenten. De vraag is dus: “wat ga ik nu voor de derde week op rij met die venkelknollen doen?”. Hieronder een paar tips die je kunnen helpen.

Vrijwel alle groenten kun je op een paar overeenkomstige manieren verwerken:
1. soepen
– ui fruiten, evt met knoflook
– kleingesneden groenten kort meebakken
– bouillon toevoegen en even laten koken
– pureren
– naar wens wat room toevoegen (meer dan 30% vet, anders gaat ’t schiften wanneer de soep weer aan de kook wordt gebracht)

De meeste “stevige” groenten
2. garen door te koken of te stomen

3. garen in de oven (meestal 200 graden – 20 min)
– dun gesneden in plakken < 1cm
– insmeren met olie, zout, peper en (fijngehakte verse) kruiden naar smaak.
– probeer het eens met: broccoli (tip), bloemkool, venkel, bietjes (!) en uiteraard met de aardappelen

4. pureren, evt icm aardappel
– garen door te koken
– afgieten
– (nog iets vocht verdampen)
– melk / room / crème fraîche toevoegen
– toevoegingen: uitgebakken spek / gefruite ui, kaas, noten….

5. hartige taart (oven 200 graden – 10 + 20 min)
– bakvorm bekleden met bladerdeeg (eerst plakken op elkaar leggen en uitrollen, over de rand laten hangen)
– gaatjes in het deeg prikken met een vork, evt insmeren met eidooier of wat melk
– 10 minuten voorbakken
– ondertussen de groenten kleingesneden met uitje bakken
– mengsel maken van 3/4 eieren, crème fraîche, zout en peper
– evt taartbodem bekleden met iets hartigs: worst, ham of gerookte zalm
– taart vullen met groenten
– ei-roommengsel erover gieten
– 20 min afbakken

6. roerbakken
– de meeste kolen en bladgroenten kunnen op hoog vuur in de wok worden bereid
– snijd klein
– doe het snel

7. toevoegen aan risotto (knollen)
– kleingesneden
– stevige groenten eerst even blancheren

8. toevoegen aan pasta’s, bladgroenten kunnen in lasagne’s
– zoek eens op vegetarische lasagne met andijvie

9. salades
– de meeste bladgroenten en kolen zijn ook rauw lekker

10. smoothies

11. vullen, zowel stevige groenten als de grote bladeren van (Chinese) kool, paksoi
– maak een mengsel van gehakt, ui, champignon evt het vruchtvlees van de uitgeholde groente (courgette, komkommer)
– of maak een pittig mengsel met rijst
– toevoegingen: rozijnen, gedroogd fruit, zaden, noten, kaas
– vul de groente, grote bladeren van kool eerst even blancheren
– zet in ovenschaal met wat extra vocht: tomatensaus, bouillon
– 20 min in oven 180-200 graden

En tot slot: conserveren
– invriezen (eerst blancheren)
– inmaken
– fermenteren
– verwerken in zuur