Ga terug
–+ servings

Bierblikboederijkip

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kip Herenboeren boederijkip
  • 150 gram zout op 4 liter water
  • 1 bierblikje half opgedronken
  • 1 handje rookhout hout van fruitbomen
  • 1 bosje rozemarijn
  • houtskool

Kruidenmix

  • 10 gram paprikapoeder pikant
  • 10 gram paprikapoeder gerookt
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 5 gram bruine suiker
  • 4 gram knoflookgranulaat
  • 5 gram uiengranulaat
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chillipoeder
  • 1 theelepel mosteredpoeder
  • 1 theelepel venkelpoeder
  • 1 snufje kaneelpoeder
  • 1 theelepel tijm gedroogd

Instructies
 

  • Kip in een nacht in de pekel leggen (in de koelkast). Pekel: 150 gram zout op 4 liter water. Door het pekelen blijft het kippenvlees mooi vochtig, de kans op droogkoken van de kip is minimaal.
  • Maak een droge kruidenmix (rub) door alle poeders samen te voegen.
  • Neem de kip uit de pekel, spoel hem af en dep hem goed droog met keukenpapier. Kruid de kip met de kruidenmix en trek de kip over het halve gevulde bierblikje zodat hij mooi rechtop blijft zitten.
  • Verwarm de BBQ naar 170 graden, indirect grillen (dus geen straling van de gloeiende kolen). (kan ook in de oven op 170 graden). Doe de rookhoutsnipper en het bosje rozemarijn in een aluminium bakje (gemaakt van aluminiumfolie) en leg op de kolen. Zet de kip op de BBQ en sluit de deksel.
  • Haal na ongeveer 1 uur de kip van de BBQ (let goed op dat de BBQ temperatuur rond de 170 graden blijft mbv een digitale kernthermometer). Check dat de kippenborst een minimaal temperatuur van 70 graden heeft bereikt. Verwijder de kip en het bierblikje en snij de kip aan.

Notities