Italiaanse Romanesco met spekjes, gedroogde tomaten en gorgonzolasaus
Anja
De romanesco is nauw verwant aan de gewone bloemkool en broccoli. Recepten met romanesco kunnen zo worden omgezet naar bloemkool en broccoli. Romaneco wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De smaak is milder en zoeter dan van gewone bloemkool. Rmanesco is heel gezond. Rijk aan vitamine B, C en K.
In deze Italiaanse ovenschotel heb ik behalve romanesco en aardappelblokjes, gedroogde tomaten en gorgonzolasaus gebruikt.Verrukkelijk !!
1eetlepelolijfolieof olie van de gedroogde tomaten
100grammagere gerookte spekreepjes
1sjalotjegesnipperd
1teentje knoflookgesnipperd
4gedroogde tomatenop olie, uitgelekt en gesnipperd
100mlkookroom
100gramgorgonzola
50gramgeraspte belegen kaas
Peperzout
Instructies
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte.
Aardappelen in water met zout in plm. 5 minuten gaar koken. Afgieten en droogstomen.
Romanesco in roosjes verdelen en in plm. 5 minuten in water met zout beetgaar koken. In zeef goed laten uitlekken.
Olie verhitten in een hapjespan of grote koekenpan. Spekreepjes hierin lichtbruin en knapperig bakken. Sjalot-snippers en knoflook even meebakken.
Gedroogde tomaten toevoegen en ook even meebakken.
Uitgelekte Romanesco en aardappelstukjes hieraan toevoegen en alles goed door elkaar mengen. Eventueel overdoen in een ovenschaal als je pan niet in de oven kan.
Gorgonzolasaus:
(Kook)room verhitten en de gorgonzola hierin laten smelten. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.
Gorgonzolasaus over het aardappel/romanesco-mengsel verdelen. Geraspte kaas erover strooien.
In het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven plm. 25 tot 30 minuten bakken tot er een mooie goudbruine kleur is ontstaan.